Je klasické "Céčko" skutočný vitamín?

Pamätáte, ako nás maminky počas chrípkového obdobia nútili jesť klasické "Céčko" na podporu imunity? Áno, prešli sme si tým skutočne všetci. Ale kto v tej dobe vedel, aká forma tohto vitamínu je tá správna? Správna forma vitamínu C dokáže robiť zázraky, zatiaľ čo nesprávna môže spôsobiť zdravotné problémy.

Veľa klientov sa ma na túto tému pýta a tiež chcú poradiť, aký C-vitamín užívame my v domácnosti. Tento článok je takým zhrnutím faktov.

O tom, aký je tento vitamín pre naše telo dôležitý a že si ho naše telo nedokáže vyrobiť samo, sa nebudem zbytočne rozpisovať. To vieme asi všetci.

Nie každý ale vie o tom, že vitamín C je komplex, ktorý má viacero vzájomne spojených častí, medzi ktoré patria:

  • vitamín P - flavonoidy a bioflavonoidy, ktoré podporujú spojivové tkanivo tepien, žíl, kože atď.
  • vitamín J - potrebný pre kyslík, zdravé pľúca, na astmu, zápal pľúc a pod.
  • vitamín K - potrebný na zrážanlivosť, hojenie modrín atď.
  • meď - každý vitamínový komplex vyžaduje iný minerál. Vitamín C vyžaduje meď vo forme enzýmu tyrozináza. Tento enzým je dôležitý pri budovaní hormónov nadobličiek. Bez toho vás stres vyčerpá. Nadobličky sú miestom, kde je väčšina vitamínu C uložená v tele.

Skutočný vitamín C musí pochádzať len z prírodných zdrojov. Musí byť vo svojej celej rastlinnej forme, či už čerstvé alebo sušené rastliny, kde je viac koncentrovaný. Rastliny obsahujú všetko na vyváženie vitamínu C - bioflavonoidy, enzýmy, glykozidy, saponíny, minerály, fytonutrienty a kofaktory. Nemôžeme predsa vylepšiť prírodu, ktorá je už dokonalá. Jednoducho všetky elementy sú vo vhodnej forme a pomere tak, aby to fungovalo.

Čo je kyselina askorbová alebo "Céčko z lekárne"?

Kyselina askorbová je obal, ktorý drží vyššie spomenuté časti vitamínu C pohromade. Jej jedinou skutočnou funkciou je ochrana týchto látok v C-vitamínovom komplexe.

Viete ako sa táto kyselina vyrába? Vyrába sa v laboratóriu tým, že sa skombinuje kukuričný škrob a kyselina sírová. Vznikne tak biely prášok, ktorý sa naplní do flašiek a predáva sa ako vitamín C.

Veľa ľudí v domnienke, že pre svoje telo robia len to najlepšie, užívajú veľmi vysoké dávky rôznych druhov "vitamínu C" alebo skôr kyseliny askorbovej. Je preto dôležité poukázať na to, čo kyselina askorbová v našom tele skutočne robí. Ochudobňuje telo o životne dôležité živiny, ako je napríklad meď, železo a okráda naše telo o ten skutočný vitamín C. Na základe týchto primárnych informácií vieme teda povedať, že sa podieľa na:

  • deficite vitamínu B12
  • anémii
  • rednutí a vypadávaní vlasov
  • strate kožnej elasticity, tvorba vrások
  • alergiách
  • ochoreniach srdca
  • astme
  • tvorbe metličkových žiliek - kŕčových žíl
  • problému s nadobličkami
  • iné.

Kyselina askorbová a nadobličky

Kyselina askorbová vyčerpáva nadobličky. V črevách sa rozkladá na oxaláty (soli kyseliny šťavelovej), ktoré vytvárajú oxalátové kamene, ako v obličkových kameňoch - kyselina šťavelová predstavuje jednu z kľúčových zložiek obličkových kameňov. A pretože sa kyselina šťavelová viaže so sodíkom a draslíkom, vedie to k vysokému krvnému tlaku, svalovým kŕčom a diabetickým inzulínovým problémom.

Acerola

Na záver článku prejdem k vašim častým otázkam, aký prírodný vitamín C používam ja. V našej domácnosti sa používa vylúčne Acerola. Konkrétny typ Vám v prípade záujmu napíšem do správy či e-mailu, aby som zbytočne nešírila reklamu.

Vyskúšala som viac druhov od rôznych predajcov aceroly ale s touto mám jednoznačne najlepšiu skúsenosť. Sú to rozoberateľné kapsule, takže často krát si ich vysypeme do čaju J

Samozrejme máte na výber množstvo produktov a more iných informácií o vitamíne C. Tento článok som napísala len kvôli častým otázkam. Snáď vám pomohol a dozvedeli ste sa niečo nové a užitočné.